Näin kirjoitan tarinani

Moikka!

Seuraavan postauksen piti olla Salaisuus #3, mutta eipä ollutkaan. Tässä sitä nyt ollaan. Kuitenkin, esittelen tässä mun oman tyylin kirjoittaa. Sulla se saa ja luultavasti onkin erilainen. Tällaista postausta toivoi joku. Ehkä vitsillä, mutta teen tämän nyt kuitenkin. Tämä siis käsittelee tavallisia tarinoita. Ei pidempiä kirjoja tai muita sellaisia.


Ensimmäinen vaihe – Inspiraatio

Mä saan inspiraatiota monista paikoista. Tykkään lähteä pyörälenkeille, koska silloin aivoni rentoutuvat ja kenties keksivät jonkun hyvän idean uuteen tarinaan. Myös suihku ja oma sänky ovat suuria inspiraation kohteita. Fun fact: Omenapuun alla otsikko syntyi suihkussa.

Sitten kun olen saanut jonkunlaisen inspiraation tekstiin, keksin siihen yleensä otsikon. Se otsikko ei kuitenkaan ole pysyvä, vaan vaihdan sen vielä tekstin ollessa valmis.

 

Toinen vaihe – Suunnittelu

Mulla tässä vaiheessa onkin jo alustava otsikko, mutta se ei ole vielä tärkeää. Tässä vaiheessa suunnittelen yleensä jotakin, mitä juonessa tapahtuu. Yleensä keksin jonkun pääaiheen, kuten vanhempien ero ja alan pohjustamaan siihen jotakin tarinaa. Ajattelen ehkäpä jonkun hyvän kohtauksen, mikä voisi tapahtua.

Tässä kohtaa keksin yleensä myös tarinan hahmoille nimet ja suurimman osan luonteesta. Pidän erikoisista suomalaisista nimistä, kuten Alva ja Leona. Myös ulkomaalaiset nimet kelpaavat!

 

Vaihe kolme – Tarkat tiedot

Tätä kohtaa käytän enemmän pitkissä kirjoissa, mutta tykkään myös tästä kohdasta paljon. Tämä on siis tarkkojen tietojen päivittäminen. Mähän siis kirjoitan sitä kirjaa, niin valehtelematta tiedän päähenkilön bestiksen äidin lapsuuden kaverin nimen. Siis oikeasti. Näin pitkälle olen suunnitellut.

Eli tässä kohdassa siis opitaan tuntemaan ne henkilöhahmot paremmin. Tämän avulla ainakin itse osaan tehdä henkilöstä aidon oloisen.

 

Vaihe neljä – Kirjoittaminen

Tässä kohtaa päästään vihdoin kirjoittamaan! Kirjoitan tekstiäni pitkään. Välillä pidän taukoja, jos vaikka tarina ei kulje. Silloin saatan mennä trampoliinille hyppimään ja rentoutan ajatukseni siellä. Saatan saada hyvän idean juonen jatkon kannalta, tai sitten päädyn tuhoamaan koko tarinan.

Vihdoin kun tekstistä jossain ikuisuuksien päästä tulee valmis, niin alan tarkistamaan.

 

Vaihe viisi – Tarkistus

Pyrin korjaamaan kirjoitusvirheet jo kirjoitusvaiheessa, mutta silti niitä aina välillä tipahtaa kyytiin.

Ensimmäisenä yleensä vain luen tekstin läpi sen kummempia miettimättä. Tässä vaiheessa voin poistaa kappaleita tai kenties lisätä niitä. Ehkäpä lisään adjektiivin tai vaihdan sen. Jotakin tällaista sinne teen, että tarina kuulostaa hyvältä.

Sen jälkeen alkaa operaatio korjaus. Alan lukemaan tekstiä tavuttain, sillä se toimii minulla hyvin. Silloin huomaan mahdolliset kirjoitusvirheet ja korjaan ne heti.

Kun nuo kohdat ovat tehty, toistan tämän uudestaan!


Tässä oli tosiaan vain 5 kohtaa, mutta oikeasti tarinan kirjoittaminen ei hoidu sormia napsauttamalla. Kerro kommenteissa, teetkö sinä jotakin samalla tavalla.

Toivottavasti muuten puhekieli ei hirveästi haitannut.

 

17 kommenttia

  1. Tää auttaa ainakin mua paljon! Ihana postaus taas kerran <3 Mä odotin sitä Salaisuus kolmosta, mutta eipä haittaa, tää on ehkä jopa parempaa : D

    Vastaa

  2. Mulla toi sama juttu, että korjaan jo kirjoitusvaiheessa, kun kirjoitan jotain vaikka Wordiin : )

    Vastaa

  3. Vau ja hei olin eka hieno postaus ja teen joten kuten noin, muuten tulen tänään etäkirjoitus piiriin.

    Vastaa

  4. Selittää asiat todella hyvin ja selvästim
    Tämä on melkein samanlainen kirjoitapa kuin minulla, itse en vaan kirjoita tarkkoja tietoja.
    Ja olet oikeassa tosta kuvasta siitä tulee AINA mieleen Anni.
    Ja vielä yksi ja, et ole ainut joka sanoo maku, mäki käytän sitä aika useasti hajun sijaan.

    Vastaa

  5. Mulla on myös sama, että otsikko tulee päähän ennen tarinaa! 😅 Usein se muuttuu…
    Minä suunnittelen kaiken päässäni, en juurikaan käytä paperia. 😆
    Mutta kiva että teit tämän postauksen! Tämä oli hyvä! 😁

    Vastaa

  6. Wau! Siis tästä saan kyllä inspiraatiota mun blogiin!! Puhekieli ei todellakaan haitannut, ihana postaus<33

    Vastaa

  7. Kiva postaus! <3 "Mä tykkään käyttää enemmän Aavaa ja Kaislaa kuin Hantingzoota ja Plötsisplöötä"- kohta sai mut naurahtamaan ääneen, heh :D Mä en hirveästi suunnittele tarinoita etukäteen, siinä meidän kirjoitusprosessi eroaa toisistaan. Nimen kanssa käy usein mulla niin, että joko keksin sen aivan ensimmäiseksi tai sitten mietin nimeä tunteja kirjoittamisen jälkeen – nimen pitäisi kuvata tarinaa ja olla jotenkin hieno… Vaikeaa! Olisit voinut ehkä selittää vaiheista vähän tarkemmin, mutta muuten pidin postauksesta! <3

    Vastaa

  8. Ihana postaus <3 Mun kirjoitusprosessi on tosi vaihteleva, mut toi nimijuttu on tosi sama ;)

    Vastaa

  9. Ihana postaus<33 (Onkohan "ihana" sna TB:yhteisössä ylikäytössä🤔😂) Mulla kitjoitusprosessi on hieman erilainen, mutta samoja kohtia kyllä löytyy! Nyt kun alan Wattpadiin kirjoittamaan kunnon kirjaa, niin tuo vaihe 2&3 on tosi tärkeitä💛✨ Ja hei, puhekieli ei haitannut aikanaan mua yhtään<33

    Vastaa

  10. Hyvä postaus! Minulla on aika samantapainen prosessi. Ajattelin ennen, etten itse tarkista tarinoitani, ja sitten tajusin, että oikeastaan luen ne viisikymmentätuhatta kertaa ja yritän löytää huonot kohdat… XD
    Ja kuvien valinta ON hirveä prosessi. Siihen menee ihan liian kauan! 😂
    Minulla oli agenda, että tulisin lukemaan tämän HETI PAIKALLA, kun se julkaistaan, ja joskus 20 min ennen sitä olin jo ihan kärsimätön. Sitten aloin tehdä jotain muuta ja unohdin koko jutun. 😅

    Vastaa

    1. No niin hyvä Bianca. Mutta kiva jos tykkäsit❤️ Munkin mielestä kuvien valinta on hirvein ja samalla ihanin vaihe.

      Vastaa

  11. Ihana kuulla, miten sä kirjotat sun tarinoita!<3 Mulla on aika samanlainen, mutta en ehkä mieti noita tarkkoja tietoja niin paljon. Mä korjaan myös kaikki kirjotusvirheet jo tekovaiheessa. Tarkistusvaiheessa menee sitten kuitenkin tuhat vuotta, kun pitää miettiä, että voisiko jonkun tietyn kohdan nyt ilmaista jotenkin vielä pikkiriikkisen paremmalla tavalla. 😅

    Vastaa

  12. Kommentoin nyt vähän myöhässä mutta ei anneta sen haitata. :) Tykkäsin tästä postauksesta ja sain hyviä vinkkejä kirjoittamiseen! Minulla prosessi on aina vähän erilainen, jotkut tarinat kehittää ite itsensä mun päässä mutta monien juonta joudun selvittelemään paperille useampaan kertaan. Tarkistusvaiheessa menee yleensä hermot koska suurimman osan virheistä oon korjannut jo kirjoittaessa, joten puolivahingossa päädyn siinä vaiheessa sitten kirjoittamaan jonkun juonen huippukohdan täysin uusiksi. :’D

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.