Järistyksiä

Moii! 🤍

Tänään saatte pitkästä aikaa kirja-arvostelun kirjasta nimeltä Järistyksiä. Toivottavasti tykkäät ja luet tämän kirjan :)


Takakansiteksti:

Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika, eikä sitä katsota hyvällä hänen kotikaupungissaan. Sitten löytyy lukio muualta, löytyy yhteisö, jossa voi vihdoin antaa kuorien murtua ja maan järistä. Löytyy omia ihmisiä, jotka auttavat näkemään maailman kaikissa väreissä. Löytyy rakkaus, jota kohti on vain uskallettava ottaa se ensimmäinen askel. Än yy tee nyt.

Perustietoa:

Kirjan nimi: Järistyksiä
Kirjailija: Riina Mattila
Kustantamo: WSOY
Julkaisuvuosi: 2018
Sivumäärä: 151

Kirja kertoo lukioikäisestä Eeliasta, joka ei tunne olevansa tyttö eikä poika. Hänen vanhempansa kuitenkin yrittävät saada Eeliasta ”normaalia tyttöä”, eivätkä anna lapsensa olla mitä on. Vihdoin Eelia löytää taidelukion, mikä vaikuttaa kutsuvalta. Hän haluaa sinne ja kuin ihmeen kaupalla, hänen vanhempansa suostuvat. Lukiossa Eelia löytää vihdoin itsensä kunnolla – varsinkin kun löytyy ihminen, joka oikeasti välittää.

En muista kuka ensimmäisenä oli nostanut aiheen pöydälle, mutta siinä se vain yhtäkkiä oli, kiiltävä esite Vaajapuron Lyseosta keittiön pöydän kulmalla joululoman jälkeisenä aamuna.”

 

Päähenkilö on Eelia. Eelia on 15-vuotias henkilö. Hän ei tunne olevansa tyttö eikä poika, mutta silti Eeliaa painostetaan käyttäytymään tyttömäisesti. Kukaan ei anna hänen olla esillä vapaasti omana itsenään.

Tärkeimpiä sivuhenkilöitä kirjassa ovat varmasti Eelian vanhemmat eli äiti ja isä, Eelian pikkuveli Ville, ystävä Karhu ja ihana Isla. Henkilöt ovat rakennettu hyvin ja oma suosikkihahmoni oli ehdottomasti Isla. Häntä voi kuvailla osuvimmin sanalla ihana. Isla on myös optimisti ja uskaltaa olla oma itsensä. Ne ovat asioita, mitä itse arvostan ihmisessä.

No että mulla on tyttöystävä, joka osti mulle ekana seurustelupäivänä kukkia ja sit mä haukuin sitä kusipääks.” (s. 111)

Oma arvio: 

Rakastan, rakastan, rakastan, rakastan! Ihana kirja, upea kirja! Mä rakastan Eeliaa ja Islaa, sekä kaikkia hahmojen vuorosanoja – ne vain koskettivat ihanasti. Mä arvostan myös sitä, että tässä kirjassa kuvataan niin ihanasti vaikeita asioita, joista ei ole niin paljoa kirjoja. Esimerkiksi mä olen iloinen, että tässä kirjassa ei ole heterosuhdetta.

Suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän kirjan, jos haluat kauniisti kirjoitetun kirjan ja olet kyllästynyt kirjoihin, missä on pelkkiä heterosuhteita. Jos taas itse olet muu-kuin-hetero (inhoan sanaa sukupuolivähemmistö, joten en käytä sitä), lupaan, että saat tästä edes vähän itsevarmuutta itseesi ja uskot, että olet täydellinen.

Itse annan tälle arvosanaksi viisi tähteä, sillä yksinkertaisesti rakastan tätä kirjaa. Lue, niin ymmärrät ehkä mitä tarkoitan!

No lähde sitten! Toivottavasti olet tyytyväinen.” (s. 110)

 

8 kommenttia

  1. Kivalta kirjalta kuulostaa! Ja hyvin kirjoitettu kirjavinkkaus, Lini! Saatan lukea, saatan olla lukematta. Jos törmään kirjastossa niin lainaan😆 (Ps. Eka, keksi?)

    Vastaa

  2. MUN ON PAKKO LUKEA TÄMÄ OK? Se on jo mun Goodreadsin TBR-listalla, mutta nyt tuli vielä suurempi kiire alkaa tehdä varauksia…
    Hyvin tehty arvostelu – mikään, missä on lainauksia kirjoista, ei voi olla surkea.

    Vastaa

  3. Ihana esittely! Itse en ollut ikinä kuullutkaan tästä kirjasta, mutta nyt ehdottomasti laitan lukulistalle!✨
    Nää kirjavinkkaukset on muuten hyviä! 🔥🌸

    Vastaa

  4. MÄ LUEN TÄMÄN EHDOTTOMASTI! Tai ainakin yritän! Tällä hetkellä luen minä vastaan marraskuuta (taas XD), mutta sitten on vielä jonossa pari kirjaa, mutta sitten voisin lukea tuon kirjan! Ihana postaus Line!

    Vastaa

  5. Vau, ihana postaus! Minun pitääkin lukea tuo ja lisätä se saman tien lukulistalleni (jossa on jo liikaa kirjoja!). Mutta sinun kunniaksesi tämä saa nyt ohittaa muut sen listan kirjat. 💜🦋
    Lainaukset on best, antaisin vaikka koko keksivarastoni jos joku tekee niistä vielä oman postauksensa! 🤍

    Vastaa

  6. Aion lukea tämän kirjan, ehdottomasti, se on mulla jo lukulistalla 💙 + Sulla on hyvä kirjamaku, joten uskon, että se on hyvä!

    Ihan hyvä kirja-arvostelu, mutta jotenkin ei kuitenkaan niin hyvä kuin olisi voinut olla. Omaa arviota olisi voinut olla vähän pidemmin, ja tuo tärkeimmistä sivuhahmoista kertominen tuntui oudon irtonaiselta kaiken keskelle? Ehkä sait mun oudosta kommentista jotain irti – oikeastaan pidin tästä 🖤

    Vastaa

  7. Kuulostaa ihanalta kirjalta, jonka voisin todellakin lukea! 💚 Ja KYLLÄ, nämä lainaukset taitaa olla todella usean mielestä ihania – myös minun. :D
    Itse kirja-arvostelu oli myös hyvä, mutta kritiikkiä ehkä voisi olla enemmän. Ymmärrän ERITTÄIN hyvin, jos se on vaikeaa, koska… se on vaikeaa, jos on kyseessä hyvä kirja. Mutta silti hyvä arvostelu! <3

    Vastaa

  8. Jooo, hyvä kirja-arvostelu ja kyllä, lainaukset OVAT parhaita. Olen varma, että tämä kirja on upea ja haluaisin TODELLAKIN lukea sen. Luin aika äskettäin Riina Mattilan kirjan Silmät avatessa on edelleen pimeää, ja se oli aika ihana, joten uskon, että tämäkin voisi olla 🤎

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.